Cozonac pufos, fara framantare

De cand mama a plecat in „calatoria” cea lunga si fara intoarcere, pot spune ca nu am mai mancat o felie buna de cozonac si tare imi era dor de vremurile in care in bucatarie se simtea acea „aroma” inconfundabila, pana cand am descoperit aceasta reteta …

* Ingrediente:

* 1 kg faina
* 5 oua pt aluat, +1 ou pentru dat pe deasupra
* 300 gr zahar ( puneti mai mult daca va place mai dulce )
* 100 gr margarina topita ( unt )
* 5 linguri de ulei
* 400 ml lapte
* cub de 42 gr drojdie
* 200 gr nuca
* 4 linguri cacao
* coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
* esenta de rom
* praf de sare

* Mod de preparare:

Cernem faina intr-un vas, punem un praf de sare, drojdia o amestecam cu 2 linguri de zahar si putin lapte si o asezam intr-o adancitura pe care o facem in faina, presaram putina faina deasupra drojdiei si o las sa infloreasca.

Dupa aproximativ 10 minute drojdia a inceput sa creasca, adaugam galbenusurile (5 buc), zaharul (mai opresc 2-3 linguri de zahar pentru umplutura), margarina topita, uleiul, coaja de lamaie si de portocala si treptat adaugam laptele. Amestecam bine ingredientele, adaugand lapte treptat, va rezulta un aluat destul destul de lipicios, dar nu trebuie sa fie vartos. Ingredientele doar le-am amestecat bine, nu am framantat. Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si il asezam intr-un loc calduros pana cand aluatul isi va dubla volumul (aprox 1 ora).

Cat timp aluatul creste pregatim compozitia pentru umplutura din albusurile batute spuma cu un praf de sare, cu zaharul, nuca si cacao, omogenizand bine.

Tavile se ung bine cu ulei si se pudreaza cu faina. Dupa ce aluatul a crescut, ungem bine cu ulei blatul de lucru, impartim aluatul in 4 parti egale, rezultand astfel 2 cozonaci, pentru ca o sa impletim (rasucim) usor doua cate doua din sferturile de aluat. Fiecare sfert de aluat il prelucam usor (cam 1 min) pe blatul de lucru uns cu ulei, pentru ca aluatul sa fie mai legat, il intindem usor cu degetele si podul palmelor, ii dam o forma dreptunghiulara, cu latimea nu mai mare decat tava de cozonac, asezam din compozitia pentru umplut, rulam aluatul.
Rulourile astfel pregatite, doua cate doua le rasucim si le asezam frumos in tavile de cozonac.

Mai lasam la crescut cozonacii si in tavi asezati, in loc cald, de obicei pe aragaz, cu cuptorul pornit sa fie si el incins.

Cam dupa o jumatate de ora cozonacii au crescut, nu ne ramane decat sa batem bine un ou si cu o pensula sa dau pe deasupra cozonacilor … apoi in cuptor cu ei, la 190 grade, pana cand se vor coace si rumeni frumos deasupra. Am testat cu scobitoarea sa vad daca s-au copt, i-am scos pe un suport de lemn si asezati pe o parte ii lasam sa se raceasca pentru a-i scoate din tavi.

Video: http://youtu.be/UC0SVN5UzbQ ( dupa care m-am inspirat )

059

Yummmmy!

🙂

Despre lacrimaroua

“If you’re alone , I’ll be your shadow. If you want to cry , I’ll be your shoulder. If you want a hug , I’ll be your pillow. If you need to be happy, I’ll be your smile.But anytime you need a friend , I’ll just be me!”
Acest articol a fost publicat în ... experinte in bucatarie ... și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s