Popasuri duhonicesti

… Moldova si Bucovina, adevarate nestemate, incarcate de istorie, frumusete si multa credinta, va invit sa va imbarcati alaturi de mine si, sa pornim la drum, nu inainte de a va prezenta soferul nostru foarte experimentat … 🙂

dscn0931

Ne indreptam spre Tg-Neamt, la 12 km de acest oras, se afla Manastirea Varatec. Primele urme monahale pe acest loc sunt legate de numele maicii Olimpiada, o maica de la Manastirea Durau, tunsa in monahism in Schitul Topolnita, in apropierea actualului Varatec.

img_20160630_140327

…”pasii” ne poarta spre satul Petru Voda, unde se afla Manastirea cu acelasi nume, unde isi odihneste somnul de veci, parintele Justin Parvu, la mormantul caruia isi pleaca genunchii, foarte multi pelerini.

In judetul Suceava, in localitatea cu acelasi nume, se afla Biserica Sfintilor Parinti, ctitorita de Parintele Ilarion Argatu si de fiul sau Alexandru.

* „Parintele arhimandrit Ilarion Argatu a adormit in Domnul in ziua de 11 mai 1999, la varsta de 86 de ani. Parintele a fost inmormantat in pridvorul bisericii ctitorite de el insusi, in Boroaia. In luna mai a anului 2006, dupa trecerea a sapte ani de la adormirea parintelui, trupul sau a fost dezgropat, dupa randuiala, spre a fi inmormantat in curtea bisericii, insa minunea a fost cutremuratoare: trupul parintelui nu putrezise, ba inca arata si precum Moastele. Parintele Ilarion Argatu a avut o viata de sfant, lucru ce se vede inca si astazi, in trupul sau”.

… un loc unic in Bucovina, Manstirea Voronet, supranumită „Capela Sixtină a Estului” pentru marea fresca de pe fatada de vest, numita „Judecata de apoi”. De asemenea „albastrul de Voronet” ( este considerat de specialisti ca unic in lume si cunoscut ca rosul lui Rubes sau verdele lui Veronese ) , una dintre cele mai insemnate ctitorii ale maritului Stefan cel Mare (1457-1504) …

Manastirea Sucevita, situata la 18 km de Radauti ( judetul Suceava ), a fost construita in ultimele decenii ale secolului al XVI-lea, cu cheltuiala familiei de boieri Movila.

… la 72 de km de Cetatea de Scaun a Sucevei, se afla prima si cea mai insemnata ctitorie a Sfantului Voievod Stefan cel Mare, Manastirea Putna, lacas monahal ortodox si unul dintre cele mai importante centre culturale, religioase si artistice, supranumita si ” Ierusalimul Neamului Romanesc” de catre Mihai Eminescu …

Un alt loc de inchinaciune care m-a impresionat, Manstirea Dragomirna, unica in Romania, pentru proportiile sale neobisnuite, fiind cea mai inalta biserica-42 de metri inaltime si cea mai stramta-9,60 de metri latime.

* „Manastirea Dragomirna a fost construită la initiativa carturarului si mitropolitului Moldovei Anastasie Crimca impreuna cu dregatorii Lupu si Simion Stroici. In anul 1602 se inalta mica biserica din cimitir urmand ca in anul 1608 sa se finalizeze sși constructia bisericii mari, a manastirii cu hramul Pogorarea Sfantului Duh.”

… in cele patru zile de popasuri duhovnicesti, am admirat locuri de poveste, „mandre” manastiri si, nu in ultimul rand, mi-am „hranit” sufletul …

Despre lacrimaroua

“If you’re alone , I’ll be your shadow. If you want to cry , I’ll be your shoulder. If you want a hug , I’ll be your pillow. If you need to be happy, I’ll be your smile.But anytime you need a friend , I’ll just be me!”
Acest articol a fost publicat în Arsenie Boca si pelerinaje și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.