Tort Egiptean

f906a27c655cc8e30d180227ebf495

… acum ceva timp, in buchetul anilor, am mai adaugat un fir de Lacramioara 🙂 asa ca, mi-am propus sa ma rasfat  cu o noua reteata de tort …

f63b758602af718ade62be0181d0183e

Va invit in bucataria mea, pentru o noua experienta ! 🙂

* Ingrediente:

* oua 6 bucati
* zahar 200 g + 12 linguri de zahar pentru blat si crema de galbenusuri
* faina alba 5 linguri
* nuci macinate ( alune ) 300 g
* lapte 340 ml
* unt 170 g ( sa fie moale la temperatura camerei )
* frisca 500 ml
* esenta de vanilie

* Mod de preparare:

* blaturi din bezea

* 1

am luat 3 boluri mici, in fiecare am pus 2 albusuri – galbenusurile le puneti pe toate impreuna separat in alt bol
– in alte 3 boluri mici am cantarit in fiecare cate 50g nuca macinata si am adaugat 0.5 lingura de faina

* 2
Luati 3 bucati de foi de copt, pe fiecare desenati 3 cercuri de circa 26-28 cm diametru; eu am folosit baza formei detasabile rotunde.

* 3

Facem pe rand blaturile astfel ( cat se coace un blat il pregatiti pe urmatorul, dupa instructiunile de mai jos )
– bateti 2 albusuri spuma alba tare, adaugati cate putin 2 linguri de zahar, mixati pana se topeste complet, apoi adaugati cele 50g de nuci macinate si 0.5 lg faina din bolul mic. Le incorporati atent cu o spatula, sa nu se lase bezeaua
– treceti aceasta compozitie pe hartia de copt si o intindeti atent cu lingura, exact pe forma de cerc desenata. Nu e grav daca nu va ies perfect marginile

* 4

Se coc la foc moderat pana se rumenesc bine.

* 5
Lasati-le sa se raceasca complet, apoi scoateti hartia de copt ( pe care am uns-o cu ulei inainte de a pune blatul ) atent.

* 6

Crema 1:

Intr-un bol amestecati bine cele 6 galbenusuri cu 6 linguri de zahar si 3 linguri de faina sau amidon.
Apoi turnati laptele si amestecati bine cu un tel sau mixer sa nu fie cocoloase.
Turnati acest amestec intr-o oala cu fund gros, puneti pe foc si amestecati periodic pana incepe sa fiarba.
Se va ingrosa imediat cum incepe sa fiarba, o luati de pe foc si lasati sa se raceasca complet. Apoi adaugati in 2-3 runde untul moale si il incorporati bine cu mixerul.
Crema e gata.

* 7
Crema 2:

Intr-o cratita topiti 200g de zahar, eu am pus un pic mai mult, ca sa fac caramel si pentru ornat.
Turnati caramelul fierbinte pe o foaie de copt unsa cu putin ulei, lasati sa se raceasca complet.
Il scoateti atent de pe hartie si il rupeti, maruntiti bucatele.
Eu am lasat partea de caramel pentru ornat bucatele mai mari.
Restul de caramel l-am maruntit bine – se poate in robot, sau intr-un prosop batut bine cu facaletul.
Nu conteaza marimea, oricum se va topi in crema de frisca.
Am batut frisca, adaugati caramelul maruntit bine si 150g de nuci maruntite bine.
Cand avem cremele si blaturile gata, ne apucam de montat tortul.

* Montarea tortului:

Luam prima foaie de tort, o ungem cu 3-4 linguri din Crema 1 – de lapte si unt.
Faceti la fel si cu al 2-lea blat – puneti Crema 1 apoi Crema 2.
La ultimul blat, cel care e deasupra, eu am schimbat ordinea cremelor – pentru a nivela mai bine si orna mai usor tortul.
Crema de frisca este mai grunjoasa de la nuci si caramel si nu are o textura mai uniforma. Asa ca am pus crema de lapte ultima.
Dupa ce ati terminat cu foile, ungeti bine tortul deasupra si pe lateral cu crema de lapte.
Nivelati cat mai bine.
Apoi puteti orna dupa preferinte.
Cel mai simplu este sa aveti putin mai multa nuca macinata si o presarati pe marginile tortului.
Lasati sa se patrunda in frigider 5-6 ore inainte de servire.

 

 

Nu pot spune decat …

edeb1ba6ef4e82a8d461ad9a911140

* Sursa inspiratiei: La Lena.ro

Despre lacrimaroua

“If you’re alone , I’ll be your shadow. If you want to cry , I’ll be your shoulder. If you want a hug , I’ll be your pillow. If you need to be happy, I’ll be your smile.But anytime you need a friend , I’ll just be me!”
Acest articol a fost publicat în ... experinte in bucatarie ... și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.