Prajitura Marlenka

3 iunie … o zi SPECIALA pentru mine 😊, asa ca am vrut sa ma rasfat cu o prajitura care imi place foarte mult : Marlenka ! 🎂

…  este o prajitura armeneasca care se produce in Cehia ( unde am savurat-o pentru prima oara, intr-o vizita la fiul meu 😉 ) in cadrul unei afaceri de familie care a prosperat de la un an la altul …

Sa lasam vorba si, sa trecem la treaba ! 😀

* Ingrediente pentru foi :

* 100 g unt
* 450 g faina
* 90 g miere
* 2 oua
* 5 g bicarbonat de sodiu
* un praf de sare

* Ingrediente pentru crema :

* 500 g frisca ( frisca neindulcita )
* 300 g smantana fermentata
* 200 g nuca macinata
* 1 conserva de lapte condensat
* 50 g miere

* Mod de preparare foi :

Mai intai am pus la fiert conserva cu laptele condensat timp de 3 ore ( trebuie sa fie tot timpul acoperita cu apa ), l-am lasat la racit in apa ( aceasta procedura am exectuat-o inainte cu o zi ).

Trecem la pregatirea foilor.

Punem intr-un vas, ouale si zaharul – omogenizand, adaugam untul si mierea ( le punem pe baie de aburi ) pana se topeste untul; adaugam bicarbonatul, faina, framantand pana rezulta un aluat moale – nelipicios.
Impartim aluatul in patru si intindem patru foi ( nu uitati sa le intepati cu furculita dupa asezarea pe hartia de copt ) le-am taiat pe margini surplusul, punandu-l alaturi pe foaia de copt.

Intindeti foile imediat pe hartie de copt, pentru a preveni intarirea acestora.

* Mod de preparare crema :

Am pus caramelul intr-un bol, jumatate din cantitatea de nuca ( nuca pe care o folosesc la prajituri intotdeauna o coc in cuptor pentru un plus de savoare 😉👍 ), smantana fermentata si frisca batuta ( in prealabil ) si le fac sa se ” imprieteneasca” 😃 – amenstecand usor.

* Asamblarea :

Am pus o foaie pe o tava ( inelul de la aceasta in jurul ei ) incepand sa adaug din crema, apoi foaie – crema … pana am incheiat cu crema deasupra, l-am lasat la frigider pana a doua zi cand l-am decorat.
Surplusul de la foile de prajituri, alaturi de nuca le-am bagat in blendar pentru maruntire, dupa care am decoratorat torul deasupra si pe margini ( puteti face un gratar de ciocolata deasupra , eu nu am vrut ).

* Un sfat : prajitura trebuie sa stea la frigider cam 48 de ore pentru ca foile sa se inmoaie ( dar, am pe cineva – fiul meu 🤭 care nu stiu daca ar avea rabdare sa astepte 😉 ).


* Rezultatul !!!



Dupa parerea invitatelor mele, a fost YUMMMYYYYYYYYY !

🤣😀😊












* In cazul in care vreti sa va inspirati :


Nu l-am facut rotund pentru ca Marlenka, asa cum am vazut-o in Cehia este patrata si, nu am facut 6 foi – pentru ca am vrut sa ma bucur de savoarea cremei ( imi place sa-mi personalizez prajiturile dupa gustul meu 😉 ).

Despre lacrimaroua

“If you’re alone , I’ll be your shadow. If you want to cry , I’ll be your shoulder. If you want a hug , I’ll be your pillow. If you need to be happy, I’ll be your smile.But anytime you need a friend , I’ll just be me!”
Acest articol a fost publicat în ... experinte in bucatarie ... și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Prajitura Marlenka

  1. iulianamelania zice:

    Minunat! La multi ani!🎁🎉😘🤗🌷

    Apreciat de 3 persoane

  2. Aliosa zice:

    Bună dimineața, Lăcrimioara și La Mulți Ani cu sănătate ! 🙂
    Sincer, am trecut să te SALUT,
    să-ți urez o duminică BINECUVÂNTATĂ 🙂
    dar aici eu am VĂZUT ,
    o rețetă MINUNATĂ ! 🙂
    La plecare o voi lua
    și cu drag o voi posta
    unde-ai comentat ultima dată
    versus REȚETA mea mentolată !!! 🙂 🙂 🙂
    Dacă nu mă crezi ,
    treci pe-acolo , și-o să vezi !!! 🙂 🙂 🙂
    O duminică BINECUVÂNTATĂ ! 🙂
    Alioșa ! 🙂

    Apreciat de 2 persoane

  3. Cu intarziere, dar Un An Minunat iti doresc in continuare!

    Prajitura ta mi-a amntit de o alta, numita Alba ca Zapada, pe care o faceam impreuna cu mama cand eram adolescenta. Tot patrata iesea fiindca blaturile se coceau pe fundul tavii de aragaz… Crema era cu lamaie. Si trebuia sa avem rabdare vreo doua zile, dupa ce o asamblam, sa se inmoaie blatul 🙂 De obicei o faceam de Craciun si o asezam pe balcon.
    Vai, ce amintiri frumoase.
    Iti multumesc.
    Patri

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.