Dorrrr … de Moldova si Bucovina

O zi frumoasa va doresc de la – Piatra Neamt ! 🙂😉Suntem pregatiti pentru o noua zi in care … sa descoperim locuri frumoase, pline de liniste si de bucurii duhovnicesti !

Manastirea Horaita – desi a fost infiintata in anul 1822, sunt documente potrivit carora ea dateaza din secolul al XV-lea. La data de 11 iulie 1428, domnitorul Moldovei – Alexandru cel Bun ( 1400-1432 ) includea biserica din Horaita in randul celor 52 de biserici pe care le supune jurisdictional Manastirii Bistrita.

La intrare avem parte de binecuvantare:

” Unde este credinta acolo este iubire
Unde este iubire acolo este pace
Unde este pace acolo este binecuvantare
Unde este binecuvantare acolo este Dumnezeu
Unde este Dumnezeu, nimic nu lipseste.”


Pentru cei ce isi doresc sa paseasca in aceste locuri, manastirea se afla situata langa Neamt, la o distanta de circa 6 km de soseaua Cracaoanilor, care uneste orasele Targu Neamt si Piatra Neamt, in frumoasa vale a paraului Horaita, , departe de lume si zgomotul ei. 😊

La plecare imi atrag atentia cateva fraze:

” Ai pierdut bogatia? – N-ai pierdut nimic;
Ai pierdut sanatatea? – Ai pierdut ceva;
L-ai pierdut pe Dumnezeu ? – Ai pierdut totul !”


… cat de greu te desprinzi de locuri minunate dar, mai avem drum lung de parcurs … 😀

Manastirea Varatec – primele urme monahale pe acest loc sunt legate de numele maicii Olimpiada, o maica de la Manastirea Durau, tunsa in monahism in Schitul Topolnita, in apropierea actualului Varatec.


Daca ajungeti in aceste locuri, nu ratati magazinul maicutelor unde gasiti dulciuri delicioase, sucuri naturale, serbet, dulceata si credeti-ma : au gustul copilariei … 😉👍

La 9 kilometri de oraşul Targu Neamt si la circa 43 de kilometri de Piatra Neamt, pe valea paraului Agapia – Topolita, la poalele culmii Magura, langa Manastirea Varatec, la o altitudine de 480 de metri, se afla Asezamantul monahal de la Agapia, cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, sarbatoriti la 8 noiembrie, un loc unde vietuiesc 450 de suflete, cea mai numeroasă comunitate de maici din tara noastra.

Manastirea Agapia – a fost pictata de Nicolae Grigorescu.


Nu plecam de la manastire pana nu trecem si pragul Muzeului Vivant – gazduit de una dintre casele cele mai vechi ale satului manastiresc care, ne dezvaluie ( vizitatorilor curiosi 😃 ) tainele vietii monahale.


Ne indreptam spre un alt loc incarcat de istorie si legenda, la 15 km de Cetatea Neamt, in localitatea Vanatori – Neamt, se afla : ⚜ Manastirea Neamt – mai batrana decat domnia lui Stefan cel Mare.


Dintre legendele care sunt legate de acesta manastire, este cea a femeii care si-a dorit sa se calugareasca aici dar fiind manastire de barbati si-a ascuns identitatea. Este vorba de grecoaica Polihroni Calipso, iubita din Chisinau a lui Puskin si care s-a retras aici, imbracata in haine barbatesti, spre ascultare cum se spune in limbaj bisericesc. A fost incredintata unui calugar batran dar dupa trei ani a murit iar sub hainele ei s-a gasit un bilet prin care-si marturisea pacatul si asa a aflat obstea ca fratele era de fapt sora:
„… Pacatuit-am Doamne ! Miluieste si iarta pe pacatoasa Calipso„.
Craniul ei pe care era scris numele si anul mortii a fost expus pe o polita in osuarul comun, se zice pana in 1989 cand a fost furat.

Ne indreptam spre Suceava, nu inainte de a ne inchina la Biserica Sfantul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul- Voronetul Neamtului ( din incinta Seminarului Teologic ).„Pe tine, Parinte, te cinstim, caci lasand lumea si patria ta, ai luat crucea, urmand lui Hristos, si in Valea Iordanului, in pestera pustniceasca, la Hozeva nevoindu-te, te-ai mutat la Cel dorit. Pentru aceasta impreună cu ingerii se bucura, Preacuvioase Parinte Ioane, duhul tau.”


Pentru ca in drumul spre Suceava trecem prin Humulesti, mergem sa ne intalnim cu copilaria acasa la inegalabilul nostru povestitor – Ion Creanga. 👍


🔅 ” Asa eram eu la varsta cea fericita, si asa cred ca au fost toti copiii, de cand il lumea asta si pamantul, macar sa zica cine ce-a zice.”
Ion Creanga


Manastirea „Sfantul Ioan cel Nou” este o manastire ortodoxa , construita in perioada 1514-1522 in orasul Suceava. Ea se afla situata pe Strada Ion Voda Viteazul nr. 2, pe drumul spre Cetatea de Scaun a Sucevei.

Si pentru ca tot am ajuns in Suceava, mergem sa vedem si Cetatea de Scaun – construita la sfarsitul secolului al XIV-lea , a fost principala resedinta a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani, astazi un monument istoric de nivel national.


… ne-am bucurat de atmosfera deosebita, cu ocazia Festivalului Medieval … 😃😉


🌞 Va urma !

Despre lacrimaroua

“If you’re alone , I’ll be your shadow. If you want to cry , I’ll be your shoulder. If you want a hug , I’ll be your pillow. If you need to be happy, I’ll be your smile.But anytime you need a friend , I’ll just be me!”
Acest articol a fost publicat în Arsenie Boca si pelerinaje și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Dorrrr … de Moldova si Bucovina

 1. Ecoarta zice:

  Mi-a făcut plăcere articolul tău pentru că, cu ani în urmă, am fost prin aceste locuri!
  Să fii binecuvântată!🤗

  Apreciază

 2. Să nu uitați de Mănăstirea Bistrița, lăcașul a fost ctitorit de Alexandru cel Bun pe la 1400.
  Voiaj plăcut!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Aliosa zice:

  Bună dimineața, Lăcrimioara ! 🙂
  Vreau nu vreau, musai trebuie să recunosc că și această postare îmi răscolește în bine mintea versus locurile postate pe care le-am VĂZUT și REVĂZUT de fiecare dată când îmi petreceam vacanța de vară în frumoasa și binefăcătoarea de minuni,
  Stațiunea Balneofizioterapeutică din BĂLȚĂTEȘTI ,
  județul NEAMȚ, la 33 de km NORD de Piatra Neamț
  și la 12 km SUD de TÂRGU NEAMȚ !!! 🙂 🙂 🙂
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2012/06/12/
  Înainte de a da REPUBLICARE pe My Blog acestei frumoase postări ,
  te INVIT cu stimă și respect pe :
  https://aliosapopovici.wordpress.com/2021/08/20/punctul-pe-i-77-scandalul-adevarat-din-pnlpdl-abia-acum-incepe/
  pentru a-ți afla opinia versus cele acolo postate-republicate ! 🙂
  Un sfârșit de săptămână BINECUVÂNTAT !!! 🙂 🙂 🙂
  Alioșa ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 4. iulianamelania zice:

  Felicitări pentru articol! Superbă tara avem! Fi binecuvântată!🤗

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.